×
Bloopi Şimdi daha iyisin
Ücretsiz - Uygulama Marketlerde
İNCELE

Adreslerim Geçmiş Tahlillerim Ödeme Yöntemleri Şifremi Değiştir İletişim Tercihleri Yardım Çıkış Yap

Giriş Yap

SCROLL

Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklardan Korunma Yöntemleri

Günümüzün en çok korkulan ancak günden güne de yaygınlaşan hastalık türleri arasında cinsel yolla bulaşan hastalıklar yer alıyor. Korunmasız cinsel ilişki, çoklu partner anlayışı, hijyenik olmayan cinsel yaşam, şüpheli cinsel ilişkiler ve daha nicesi toplumlarda cinsel hastalıkların giderek artmasına neden oluyor.

Cinsel yolla bulaşan hastalıklarda enfeksiyona neden olan rahatsızlıklardan birkaçı yeterli tedavi ile kontrol altına alınarak iyileştirilebilirken AIDS’e neden olan virüs olan HIV virüsü gibi hastalıklarda ise tamamen tedavi imkânı bulunmadığı için yalnızca ilaçla baskılama yapılabiliyor.

Düzenli kontrol ve takibi yapılmadığı takdirde ölümle sonuçlanabilen cinsel hastalıkların ciddiye alınarak önceden önlemlerinin alınması, sağlıklı bir cinsel yaşam için büyük önem taşıyor.

Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar Nelerdir?

Korunmasız cinsel ilişki, cinsel temas, ortak enjeksiyon kullanımı vb. etkenlerle bulaşan enfeksiyonel birçok hastalık bulunur. Bu hastalıkların bulaşma yollarında olduğu gibi belirti ve sağlığa olan etkilerinde de farklılıklar bulunur. İşte cinsel yolla bulaşan hastalıklar;

  • Klamidya
  • Frengi (Sifiliz)
  • HPV
  • HSV (Uçuk enfeksiyonu)
  • Bel Soğukluğu (Gonore)
  • HIV (AIDS)
  • Hepatit B
  • Genital Herpes
  • Trikomonas

Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıkların Belirtileri Nelerdir?

Cinsel yolla bulaşan hastalıkların bulgu ve belirtileri hastalığın türüne göre değişkenlik gösterir. Kimi cinsel hastalık vücutta uzun yıllar sessiz kalarak kuluçka döneminde geçirirken kimi hastalık ise kısa sürede enfeksiyona sebep olarak fiziksel rahatsızlıklarla kendini belli eder.

Cinsel hastalıkların fiziksel olarak belirtileri genellikle en başta kokulu akıntı olarak ortaya çıkar. Özellikle kadınlarda cinsel yolla bulaşan enfeksiyonların en çok görülen belirtisi kötü kokulu akıntı olarak kendini gösterir. Vajinal, oral ve cinsel yolla bulaşan hastalıkların temel belirtisi olan vajinal akıntının en kısa sürede doktor tarafından kontrol edilmesi gerekir.

Cinsel yolla bulaşan hastalıklarda sıklıkla görülen bir diğer belirti ise idrar yolu enfeksiyonudur. İdrar esnasında yanma ve tekrar tekrar tuvalete çıkma isteği idrar yollarında enfeksiyon olduğunun habercisidir. Yine benzer şekilde aşırı terleme, mide bulantısı ve ishal cinsel enfeksiyon durumlarında sıkça görülür.

Cinsel Hastalıklar Nasıl Bulaşır?

Cinsel yolla bulaşan hastalıkların bulaşma yolları arasında ilk sırada cinsel birliktelik gelir. Partnerler arasında korunmasız cinsel ilişki bulaşıcılığın temel nedeni olarak kabul edilir. Cinsel sıvıların aktarımının en yoğun şekilde yapıldığı bu temas sırasında virüs ve bakteriler partnere geçebilir. Bu nedenle korunmasız cinsel ilişki yaşayan ve çoklu partnere sahip olan bireylerin cinsel enfeksiyonlara ve bulaşıcı hastalıklara karşı daha dikkatli olması gerekir.

Cinsel yolla bulaşan hastalıklar yalnızca cinsel sıvıların teması ile bulaşmaz. Aynı zamanda enfeksiyon sonucu ortaya çıkan siğil vb. lezyonların genital bölgeye sürtünmesi ve temasıyla da enfeksiyon kapılabilir.

Cinsel temasın yanı sıra dövme, enjeksiyon, tıraş vb. vücuda giren maddelerin kan temasıyla da cinsel hastalıklar bulaşabilmektedir. Bu nedenle enfeksiyon riskinin olduğu hijyenik olmayan ortamlardan, çoklu partnerden, ortak enjeksiyon, tıraş makinesi ya da jilet gibi ürünleri ortak kullanmaktan uzak durmak gerekir.

Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklardan Nasıl Korunulur?

Tek eşlilik cinsel yolla bulaşan hastalıklardan korunmada en önemli temel etkenlerden biri olarak kabul edilir. Partner sayısı ne kadar artar ise cinsel yolla bulaşan hastalıklara yakalanma ihtimali doğru orantılı şekilde artar. Ancak cinsel yolla bulaşan hastalıklardan korunmanın tek yolu çoklu partner anlayışından uzak durmak değildir.

Cinsel ilişki esnasında kondom kullanmak, hastalıklardan korunmak için oldukça etkili bir adımdır. Kondomun cinsel ilişkinin başından sonuna kadar çıkarılmadan kullanılması ve ilişki sonrası başka yerlere temas ettirilmeden çıkarılarak çöpe atılıp ellerin sabun ve su ile yıkanması gerekir. Cinsel yolla bulaşan hastalıklarda kondomun koruma sağlamadığı bulaş yolları da vardır. Örneğin genital siğillerin teması ile bulaşan HPV, kondom kullanıldığı halde lezyon üzerinden kasık bölgesi sürtünmesi gibi durumlarda da bulaşabilmektedir.

Cinsel yolla bulaşan hastalıklardan korunmak için şüpheli cinsel yaşamı bulunan kişilerle ilişkiden uzak durmak gerekir. Cinsel organlarında herhangi bir siğil, yara vb. lezyon belirtileri görülen kişilerle birliktelik yaşamamak oldukça mühimdir. Bunun yanı sıra bazı cinsel hastalıklar uzun süre kuluçka döneminde kalarak kendini gizler. Bu nedenle öncelikli olarak vücutta hissedilen değişim ve rahatsızlıkları mutlaka doktora bildirmek gerekir.

Herhangi bir belirti olmasa dahi sağlıklı bir cinsel yaşam için düzenli olarak kontrol ve takiplerin yapılması ilerleyen dönemde ortaya çıkabilecek ciddi hastalıkların önüne geçilmesini sağlayacaktır.

Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar Risk Grubu

Cinsel yolla bulaşan hastalıklar yüksek oranda cinsel ilişki kaynaklı kişiden kişiye bulaşsa da enfeksiyonun türüne göre kan yolu, ortak enjeksiyon kullanımı gibi durumlarda da bulaşabilmektedir. Bu nedenle cinsel yolla bulaşan hastalıkların risk grubunda yalnızca aktif cinsel yaşamı bulunanlar yer almaz. İşte cinsel yolla bulaşan hastalıklara yakalanma oranı daha yüksek olan risk grubu;

  • Uyuşturucu madde bağımlıları
  • Ücret karşılığı cinsel ilişkiye giren çok eşli bireyler
  • Cinsel geçmişinde şüpheli ilişki yaşayan bireyle ilişkiye girenler
  • Kondom kullanmadan cinsel ilişkiye girenler
  • Eğitim seviyesi ve sosyo-ekonomik seviyesi düşük olan bireyler
  • Geçmişte cinsel yolla bulaşan hastalık öyküsüne sahip olanlar
  • Monogami yani tek eşli ilişki yerine çok eşli cinsel yaşam sürenler risk grubu içerisinde yer alır.

Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar Nasıl Tedavi Edilir?

Cinsel yolla bulaşan hastalıkların tedavisi hastalığın türüne göre değişkenlik gösterir. HIV virüsünün neden açtığı AIDS hastalığı için günümüzde henüz tamamen iyileşme sağlayan bir ilaç uygulaması bulunmamışken, bel soğukluğu, genital siğil gibi enfeksiyonel cinsel hastalıklarda kısa süreli ilaç kullanımı ve tıbbi müdahaleler ile tedavi uygulanabilmektedir. Bu nedenle cinsel yolla bulaşan hastalıkların tedavisi yoktur gibi halk dilinde dolaşan söylemlere itibar etmemek gerekir.

Henüz tedavisi bulunmayan AIDS hastalığında dahi kişiler doktor kontrolünde düzenli ilaç kullanımı ve takip sayesinde uzun ömürlü ve sağlıklı bir yaşam sürebilmektedir.

Cinsel yolla bulaşan hastalıkların erken tanısı hastalığın seyri açısından çok önemlidir. Bu nedenle cinsel yolla bulaşan hastalığın en kısa sürede fark edilmesi, türü fark etmeksizin iyileşme ve tedavi sürecinin aksatılmaması gerekir.

Sitemizde bilgi toplumu hizmetlerinin sunulması amacıyla çerez kullanılmaktadır. Aydınlatma metnine erişmek için “Çerez Politikası” sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.