Vitamin Eksikliğinin 20 Belirtisi Nedir?

Günümüzün en yaygın hastalıkları arasında yer alan vitamin eksikliği her ne kadar hafif bir rahatsızlık gibi görünse de neden olduğu yan hastalıklar sebebiyle oldukça ciddi bir konu. Vitamin eksikliğinin oluşmasının temelinde ise kronik rahatsızlıklardan beslenme alışkanlıklarına kadar birçok etken yer alıyor. Ancak özellikle beslenme kaynaklı vitamin eksikliği ülkemizde oldukça yaygın.
Beslenme eksiklikleri Türkiye gibi sebze ve meyve çeşitliliğinin bol olduğu, dört mevsimi yaşayan ülkelerde dahi fazlasıyla görülüyor. Peki temel besin maddelerinden olan vitaminlerinizde eksik olup olmadığınızı nasıl bileceksiniz? Evde yapacağınız kan testi kiti ile vitamin değerlerinizi takip edebilir, yılın belli dönemleri doktor muayenehanesinde seviyelerinizi kontrol ettirerek sağlığınızın takibini yapabilirsiniz. ‘’Vitamin Eksikliğinin 20 Belirtisi’’ içeriğimiz, vitamin eksikliklerinin doğuracağı sonuçları incelemeniz için sizinle;
Vitamin Eksikliğinin 20 Belirtisi
Vücudumuzun ihtiyaç duyduğu birçok farklı vitamin grubu bulunur. Bu vitaminlerden her birinin eksikliğinde farklı sonuçlar görülür ve birçok rahatsızlığa yol açabilir. Kategoriler halinde vitamin eksikliği belirtilerini listemizden inceleyebilirsiniz.
A Vitamini Eksikliği Belirtileri
1. Kuru Gözler

A vitamini eksiklikleri genellikle gözlerde kendini gösterir. Bu durum oldukça olağandır. A vitamininin öncüsü olan beta karoten, optimal göz sağlığı için sıklıkla tavsiye edilir. A vitamini eksikliği durumunda ilk olarak gözlerde belirti vermeye başlamasıyla bilinir. Şiddetli A vitamini eksikliğinin genellikle, konjonktiva kuruluğu olarak ortaya çıktığı da görülebilmektedir. Kuru gözlerle ilgili sorun yaşıyorsanız, A vitamini tüketiminizi gözden geçirebilir, kan testi ile değerlerinizi kontrol edebilirsiniz.
2. Gece Körlüğü
Dünya Sağlık Örgütü'ne (WHO) göre, A vitamini eksikliği özellikle gelişmekte olan ülkelerde ergenler arasında önlenebilir körlüğün önde gelen nedenlerinden biridir. Her yıl 500.000'e kadar A vitamini eksikliği olan çocukta, görme yetisi kaybedebilmektedir. Ancak bu durumda risk altında olan sadece gençler değil. Örgüt ayrıca hamile kadınların, özellikle sağlık hizmetlerine erişimi olmayanların, üçüncü trimesterde bu eksikliğe karşı eşit derecede savunmasız olduğunu belirtiyor. Özellikle hamilelik dönemlerinde düzenli olarak vitamin kontrolü yaptırılması oldukça önemlidir.
3. Anemi
Anemi veya kırmızı kan hücresi eksikliği teşhisi konulursa ve temel nedenin ne olduğundan emin değilseniz, A vitamini seviyenizi kontrol ettirmeyi düşünebilirsiniz. Yapılan araştırmalar sonucunda A vitamini eksikliği olan kişilerin düşük demir durumuna sahip olma eğiliminde olduklarını ve bunun da anemiye yol açtığı tespit edilmiştir. Bu nedenle A vitamini eksikliği görülen kişilerde, anemi (kansızlık) gelişme ihtimali daha yüksektir.
B Vitamini Eksikliği Belirtileri
4. Ağız Ülserleri
B vitamini seviyelerindeki düşüklük, ağız ülserine yol açarak daha büyük bir sorun haline gelmektedir. Bu nedenle B vitamini içeren gıdalar tüketmeye ve eksikliği durumunda takviye edici ilaçları düzenli kullanmaya özen göstermelisiniz.
5. Baş dönmesi
Araştırmalara göre, B12 eksikliği olan birçok hasta da baş dönmesi yaşıyor. Çünkü A vitamini eksikliğinde olduğu gibi, B vitamini eksikliği anemiye yol açabilir, bu da vücuttaki sağlıklı kırmızı kan hücrelerinin sayısını azaltmaktadır. Bu durumda beyne giden oksijen akışını bozar ve baş dönmeleri meydana gelir.
6. Kalp çarpıntısı

Kalbiniz bazen göğsünüzden fırlayacakmış gibi mi hissediyorsunuz? Kalp çarpıntınızın nedeni B vitamini eksikliği olabilir. Tedavi edilmezse, çarpıntı nedeniyle bazı ciddi komplikasyonlar görülebilir. Bu nedenle B vitamini alımınızın düzenli olduğundan emin olmalısınız. Bunun için kan testlerinizi ihmal etmeyin.
7. Cilt iltihabı
Üzerinde durmanız gereken sadece B12 vitamini değil: Riboflavin olarak da bilinen B2 eksikliği de şaşırtıcı şekillerde kendini gösterebilir. Aşırı bir diyet yapıyorsanız veya çölyak hastalığı gibi bir sindirim sorununuz varsa, bu ince belirtiye çok dikkat edin. B vitamini eksikliği cilt iltihabı ve beraberinde başka cilt sorunlarına yol açarak kendini belli edebilir.
C Vitamini Eksikliği Belirtileri
8. Kırışıklıklar
C vitamininin cildinizin esnekliğinden ve gençliğinden sorumlu protein olan kolajen üretimini düzenlemesinde büyük rol oynar. C vitamini eksikliği zamanla artan kırışıklıklara neden olacaktır.
Peki C vitamini seviyeniz düşükse ne yapabilirsiniz? Vitamin almadan sadece meyve ve sebze alımınızı artırarak cildiniz üzerinde çarpıcı bir etki görebilirsiniz. Ancak yeterli olmadığı durumlarda doktor onayıyla birlikte C vitamini takviyesi almayı düşünebilirsiniz.
9. Derideki Kırık Kan Damarları
C vitamini eksikliği sadece kırışıklıkları daha görünür hale getirerek cildinizi etkilemez. Bu durum derinizde kırık kan damarları görünümünü e fazla hale getirecektir. Cilt sorunlarına neden olan bir C vitamini eksikliğiniz olduğunu düşünüyorsanız, geçmesi için bir umudunuz bulunuyor. Doktor reçetesi ile düzenli ve kontrollü kullanım sağlamanız durumunda c vitamini eksikliğiniz düzeltilebilir. ‘’Vitamin Eksikliğinin 20 Belirtisi’’ olarak karşımıza çıkan bu belirtileri göz ardı etmemeniz oldukça önemlidir.
10. Şişmiş Diş Etleri
C vitamini eksikliği belirtileriniz ağzınızda saklanıyor olabilir. Aslında birçok vitamin eksikliği ağızda "kırmızı, şiş ve tahriş olmuş diş etleri şeklinde" kendini gösterir. Diş etleriniz özellikle hassassa ve neden olduğundan emin değilseniz, C vitamini eksikliği olasılığına karşı kan değerlerinizi ölçtürebilirsiniz.
D Vitamini Eksikliği Belirtileri
11. Uyku Sorunları
D vitamini eksikliği, daha az uyku saati ve daha az dinlendirici ve onarıcı uyku gibi uykudaki birçok değişiklikle ilişkilendirilmiştir. Ayrıca, uyku apnesine ve uyku bozukluğuna yol açabilen burun ve bademcik iltihabının artmasıyla da bağlantılı olabilmektedir. Yapılan araştırmalar sonucunda, D vitamini eksikliği olan kişilerin uyku bozukluğu riskinin yüzde 50 arttığı sonucuna varılmıştır.
12. Saç Kaybı

D vitamini eksikliğinin şaşırtıcı bir işareti saç dökülmesidir. Bunun nedeni, saçı oluşturan protein olan keratin sentezinde d vitaminin yer almasıdır. Eksikliği durumunda, günlük dökülme miktarından çok daha yüksek derecede saç kayıpları görülebilir.
13. Ruh Hali Değişiklikleri
Ne yazık ki D vitamini eksikliği olan insanlar için besin, fiziksel sağlık kadar zihinsel sağlıkta da rol oynar. D vitamini eksikliğiniz varsa, fark edebileceğiniz bir şey genel ruh halinizde bir değişiklik, kendini kötü ve yorgun hissetmek, hatta depresyon belirtileri yaşamaktır.
Ruh haliniz ile D vitamini seviyeniz arasındaki bağlantı, mutluluk hormonu olarak adlandırılan serotonin sayesinde var olur. D vitamini beyinde yeterli serotonin seviyelerinin korunmasına yardımcı olur. Ancak ruh halinizi sadece d vitaminine bağlamak doğru olmayacaktır. Bu nedenle sizi rahatsız eden durumlar için bir sağlık uzmanından yardım almanız önemlidir.
14. Yavaş İyileşen Yaralar
Vücudunuzun yaraları ve diğer cilt yaralanmalarını iyileştirmesinin uzun zaman aldığını fark ederseniz, bu D vitamini eksikliğinin başka bir şaşırtıcı belirtisi olabilir. D vitamini birçok vücut işleminde yer alır ve vücudumuz yaralandığında, uygun iyileşme için bu vitaminin daha yüksek miktarlarına ihtiyaç vardır. D vitamini hücre büyümesini etkiler ve düzenler. Bu nedenle, yeni cilt oluşturmak için yeterli vitamin seviyeleri çok önemlidir.
E Vitamini Eksikliği Belirtileri
15.Dengede Durma Zorluğu
E vitamini eksiklikleri yaygın olmasa da bazen kistik fibroz veya çölyak hastalığı olan kişilerde göründüğünü söylüyor. Eğer ki E vitamini eksikliği olabileceğinden endişeleniyorsanız, dikkat etmeniz gereken ortak bir semptomun "denge sorunları" olduğunu belirtelim. Kısacası: Daha sık düşüyorsanız ve E vitamini eksikliği riski altında olduğunuzu biliyorsanız, seviyenizi kontrol ettirmenin zamanı gelmiş olabilir.
16. Nöralji
Nöralji; yanma, bıçaklama veya ateş etme ağrısı gibidir duygu olarak tanımladığı sinir ağrısıdır. E vitamini eksikliğinden kaynaklanabilen oldukça ciddi bir ağrı olan nöralaji tedavi edilmesi gereken hastalıklar arasında yer alır. Yapılan çalışmalar E vitamini eksikliğinin vücutta ciddi ağrılar yol açtığını ispatlamıştır.
17. Kas ağrısı
E vitamini kaslarınızın korunmasında büyük rol oynar. Uluslararası Önleyici Tıp Dergisi'nde yayınlanan 2013 araştırması sayesinde, günde 400 IU E vitamini alan sporcu deneklerin kas hasarlarının azaldığını buldu. Tabii ki, bir antrenmandan sonra ağrı hissetmek endişe edilecek bir şey değil, ancak kaslarınızın zayıf olduğunu düşünüyorsanız ve ağrıların varsa bu durum sizin için geçerli olabilir.
K Vitamini Eksikliği Belirtileri
18.Pıhtılaşma Sorunları
K vitamini hemostazın veya kan pıhtılaşmasının hayati bir parçasıdır. Kistik fibrozis, çölyak hastalığı, ülseratif kolit ve kısa bağırsak sendromu gibi emilim sorunları olan kişiler, artan K vitamini eksikliği riski altında olduklarından kan pıhtılaşma sorununa çok dikkat etmelidirler. Kontrol altına alınmayan pıhtılaşma sonucu ölümcül sonuçlar doğurabilir.
19.Sık Morarma
Teninizde birçok yer çürüklerle dolu mu? Eğer öyleyse, biraz kan testi yaptırmayı düşünmelisiniz. Doktorlar, kolay morarmanın K vitamini eksikliğinin şaşırtıcı işaretlerinden biri olduğunu söylüyor.
20. Dışkıda Kan
Bağırsak hareketlerinizde kan lekelenmesi neredeyse her zaman bir endişe nedenidir. Uzmanlara göre bu durum, K vitamini eksikliğinin bir belirtisi olabilir. Ne olursa olsun, kanlı dışkıların uzman bir doktor tarafından kontrol edilmeye değer önemli sorunlardan olduğunu hatırlatmak isteriz.
Sonuç
‘’ Vitamin Eksikliğinin 20 Belirtisi ‘’ yazımızdan, vitamin eksikliğinin vücudumuzda doğurduğu sorunları keşfedebilirsiniz. Bahsedilen belirtileri kendinizde görmeniz durumunda, Bloopi kan testi ile vitamin değerlerinizi ölçebilirsiniz. Dilerseniz daha sonrasında çıkan kan değerlerinize göre uzman bir doktora başvurabilir, eksik görülen vitaminlerle ilgili gerekli bilgi alabilirsiniz. Unutmayın; Doktor onayı ve reçetesi olmadan kendi başınıza kullandığınız vitaminler, yarardan çok zarar getirebilir. Bu nedenle vitamin eksiklikleri konusunda bilgili ve dikkatli olarak, vücudunuzu dinlemenizi öneriyoruz.