×
Bloopi Şimdi daha iyisin
Ücretsiz - Uygulama Marketlerde
İNCELE

Adreslerim Geçmiş Tahlillerim Ödeme Yöntemleri Şifremi Değiştir İletişim Tercihleri Yardım Çıkış Yap

Giriş Yap

SCROLL

Karaciğer Yağlanmasını Önleyen 10 Etkili Adım

İlerlediği takdirde siroz ve kanser gibi oldukça riski hastalıklara sebebiyet verebilen karaciğer yağlanmasını 10 etkili adım sayesinde önleyebileceğinizi biliyor muydunuz? Virüsler, şeker hastalığı ve fazla kilo gibi yan hastalıkların etken olmasının yanı sıra beslenme şekli ve yaşam kalitesiyle de ilişkili olarak da gelişebilen karaciğer yağlanmasına ve koruyucu adımlara birlikte göz atalım!

Karaciğer Yağlanması Neden Ciddiye Alınmalı?

Karaciğer yağlanması günümüzde birçok kişinin karşılaştığı ancak önemsenmediği takdirde ciddi rahatsızlıklara yol açabilen hastalıklar arasında yer alır. Özellikle fazla kilolu kişilerde ve Tip 2 diyabet hastalarında yaygın olarak rastlanan karaciğer yağlanması, zamanla iltihaba dönüşerek kanser ve siroz gibi ölümcül hastalıklara dönüşebilir.

Beden sağlığı yerinde olan her bireyin karaciğerinde az da olsa bir miktar yağ bulunur. Bu yağ karaciğerin çalışması için faydalı ve gerekli olan organik yağdır. Ancak karaciğerde depolanan yağ oranı %5 değerini aştığında karaciğerin yağlanmaya başladığı kabul edilir. Karaciğerde biriken bu fazla yağ zamanla karaciğere zarar vererek iltihaplanmasına ve büyümesine yol açar.

Günümüzde daha çok fazla alkol tüketen, insülin direnci ya da şeker hastası olan ve fazla kilolu kişilerde karaciğer yağlanmasına rastlanır. Geçirgen bağırsak öyküsü, kronik inflamasyon gibi rahatsızlığa sahip olanların da karaciğerinde yağlanma sebebiyle fonksiyonel bozukluklar görülür. Ancak yaşam tarzı ve kötü beslenme alışkanlıklarının da karaciğer yağlanmasında rolü oldukça büyüktür.

Yaygın olarak karın bölgesinde ağrı, bulantı, halsizlik, sarılık ve iştahsızlık gibi belirtiler ile ortaya çıkan karaciğer yağlanması kan taramasında testinde ALT ve AST değerlerinin analizi ile ortaya çıkarılır. Basit yağlanma olarak kabul edilmemesi gereken bu rahatsızlığı önlemek ve karaciğer sağlığını korumak için günlük yaşantınızda birkaç değişiklik ile uygulayabileceğiniz birçok etkili adım bulunur. İşte karaciğer sağlığınızı korumanız için gerekli adımlar;

Karaciğer Sağlığınızı Korumak İçin 10 Adım!

Yeterli Protein Tüketin

Karaciğer yağlanmasının önüne geçmek ve karaciğer sağlığını korumak için en etkili adımlardan biri günlük beslenmede yeterli protein tüketmek. Proteinlerin yapı taşı olan amino asitler karaciğeri güçlendiren önemli moleküller arasında yer alır. Bunun için sağlıklı bir insanın günlük ortalama 0,8 g/kg/gün protein alması gerekir. Vücudun kendini zararlı maddelerden arındırması anlamına gelen Detoksifikasyon için de protein tüketimi gerekir. Özellikle meralarda otlayan hayvanların etleri, gezen tavuk eti ve yumurtası protein ve amino asit bakımından oldukça zengindir.

İnsülin Direncini Kırın

Karaciğer yağlanmasında en çok etkili olan temel rahatsızlıklardan birinin insülin direnci ve diyabet hastalığı olduğunu belirtmiştik. İnsülin direncine neden olan yüksek karbonhidratlı besinlerden uzak durmak, bol lifli gıdalar ile beslenmek, gün içinde sık sık atıştırma yapmamak ve aralıklı oruçtan faydalanmak insülin direncini kırmak için oldukça etkili bir adım olacaktır.

İnflamatuar Gıdalardan Uzak Durun

Vücuda dışarıdan alınan enfeksiyon ile savaşmak ve yaralanmalardan korunmak için inflamasyon gereklidir. Ancak fazlalaşması ve kronik hale gelmesiyle birlikte vücutta iltihaplanmaya yol açabilir. Özellikle hızlı kilo alımına neden olan ve birçok hastalığı beraberinde getiren inflamasyondan korunmak için en etkili yöntem beslenme şeklinin düzenlenmesidir. İnflamasyonu engellemek için hangi besinleri tüketmeli, hangilerini tüketmemeliyiz?

İnflamasyona neden olan gıdalar;

  • Alkol
  • Rafine yağ
  • İşlenmiş gıdalar
  • Şeker ve tatlandırıcılar
  • Glutenli tahıllar
  • İşlenmiş meyve suları
  • Gazlı içecekler

İltihapla savaşan anti-iflamatuar besinler;

  • Karalahana
  • Soğan
  • Sarımsak
  • Turp
  • Brokoli
  • Hardal
  • Zeytinyağı
  • Çiğ kuruyemiş
  • Avokado

Kolin İçeriği Yüksek Gıdalar ile Beslenin

Bir çeşit B vitamini olarak kabul edilen kolin, sağlıklı bir karaciğerde bulunması gereken önemli maddelerden biridir. Günlük sağlıklı olarak tüketiminin erkeklerde 550, kadınlarda ise 425 mg olarak kabul edildiği kolin maddesi yeterli miktarda alındığında karaciğer yağlanmasını ciddi boyutta önler. Kolesterolün karaciğerden taşınması için gereken bir maddenin üretiminde de kolin etkilidir. Vücuda yeterli seviyede kolin alınmaması durumunda kolesterol karaciğerde birikerek yağlanmaya sebebiyet verir.
İşte kolin içeren besinler;

  • Nohut
  • Yumurta
  • Sığır eti
  • Yeşil Mercimek
  • Balık
  • Sığır karaciğeri

Bağırsak Sağlığınızı Koruyun

Bağırsak sağlığı ile karaciğer sağlığı birbiri ile oldukça bağlantılıdır. Sağlıklı bir karaciğer için bağırsağın mevcut durumunun da kontrol edilmesi gerekir. Bu nedenle karaciğeri korumaya yönelik tüm maddelerimizi aynı zamanda bağırsak sağlığını da korumaya yönelik maddeler olarak kabul edebiliriz.

Bağırsakta görülen bir çeşit mantar ve pamukçuk türü olan candida büyümesi karbonhidratları metabolize etmesi sebebiyle karaciğer sağlığını da doğrudan etkiler. Bunun yanı sıra bağırsağın geçirgenliğinin bozulması durumunda da bakterilerin kan dolaşımıyla karaciğere ulaşmasına sebep olur.

Karaciğere ulaşan toksinler zamanlar organda hasar başlatarak işlevinde bozulmalara yol açar. Bağırsak sağlığını korumak için probiyotiklerden destek alınması önerilir.

Besin Takviyelerinden Faydalanın

Karaciğer yağlanmasının önüne geçmek için vücudunuzun ihtiyacı olan besin ve maddelerin takviyelerinden faydalanabilirsiniz. Özellikle vitamin vitamin desteği, karaciğeri güçlendirecek fitoterapötik besinlerin takviyesi karaciğer sağlığını oldukça olumlu etkileyen takviyelerdendir. Ancak alınan her takviyenin doktor kontrolünde, vücudun ihtiyaç duyduğu kadarını alacak şekilde belirlenmesi gerekir. Bu nedenle toksik değer oluşturmamak için vitamin ve besin takviyelerinde doktora danışmadan herhangi bir tüketime gitmemeniz önerilir.

Doktor önerisi ve takibi ile alabileceğiniz takviyeler;

  • Alfa lipoik asit
  • N-asetil sistein
  • Deve dikeni
  • B vitaminleri ve kolin
  • Omega 3
  • Spirulina
  • E, D, K, C vitaminleri
  • Magnezyum
  • Selenyum
  • Çinko-Bakır
  • Karaciğeri güçlendirecek fitoterapötik bitkilerin tüketimi (enginar yaprağı, yeşil çay, zencefil, zerdeçal, karahindiba kökü vb.)

Düzenli Egzersiz Yapın

Egzersiz ile bedeni dinç tutmak, yalnızca karaciğer sağlığı için değil tüm organların, kan dolaşımının sağlıklı kalmasını sağlar. Düzenli yapıldığında vücuttaki toksinlerin atılımını kolaylaştıran egzersiz, karaciğerdeki yağlanmayı da azaltır. Düzenli egzersiz için sabahları yürüyüş ya da koşu rutinleri oluşturabilirsiniz.

Alkol Tüketiminden Uzak Durun

Karaciğer sağlığını korumak için uygulamanız gereken en önemli adımlardan bir diğeri ise alkol tüketiminden uzak durmak. Karaciğer sağlığı ile ilişkilendirilen olumsuz durumlardan biri olan alkol tüketimi, yüksek miktarda ve kısa aralıklarla sürekli olarak tüketildiği durumlarda zamanla karaciğerin yağlanmasına sebebiyet verir. Vücuda alındıktan sonra alkol parçalanarak önce mide sonra bağırsaklara geçerek karaciğere ilerler.

Yüksek miktarda alkol tüketimi ile alkolün yıkımının gerçekleştiği yer olan karaciğerde fonksiyon bozuklukları görülür. Alkolün vücuda vereceği zararlı etkileri azaltmaya çalışan karaciğer zaman içerisinde yorularak kişinin sağlığını olumsuz anlamda etkiler. Siroza kadar ilerleyebilen bu durumun önüne geçmek için alkol tüketiminiz var ise en aza indirmeniz önerilir.

Gereksiz İlaç Kullanımından Kaçının

Gereksiz ve fazla ilaç tüketimi karaciğeri fazlasıyla yorar. Karaciğerden süzülmesi gereken bu ilaçlar fazla olduğu takdirde organın işlevini etkileyecek derecede toksik sonuçlara sebebiyet verebilir. Bu nedenle karaciğeri yoracak ilaçların gereksiz kullanımından kaçınmak gerekir. Özellikle de Parasetamol, romatizmal ilaçlar, kortizon ve antibiyotiklerin bilinçsizce kullanımından uzak durulmalı, yalnızca doktor tavsiyesi ile kontrollü bir şekilde alınması önerilir.

Yeterli ve kaliteli uyuyun

Sağlıklı beden, sağlıklı zihin ve sağlıklı çalışan organlar için bedenin dinlenmesi gerekir. Bedenin yeniden enerji toplayabilmesi için bir nevi en önemli şarj araçlarından biri de uykudur. Düzensiz ve kalitesiz, az süreler ile uyuyan kişilerde ilerleyen dönemlerde beden sağlığında ciddi bozulmalar görülebilir. Sağlıklı bir beden ve karaciğer için günde en az 7 saat, sessiz ve karanlık bir ortamda uyumaya özen göstermeniz gerekir.

Sitemizde bilgi toplumu hizmetlerinin sunulması amacıyla çerez kullanılmaktadır. Aydınlatma metnine erişmek için “Çerez Politikası” sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.